Tuesday, September 16, 2014

Nasi Berlauk Kelantan

Nasi Berlauk Ayam Kelantan ni makanan biasa di pagi hari di negeri Pantai Timur terutamanya Negeri Kelantan. Hampir setiap kedai makan menjual menu ini, macam dah jadi makanan utamalah lebih kurang-macam nasi lemak.

Hari ini nak share resipi Nasi Berlauk untuk rakan2 yang telah berhijrah ke luar dari negeri pantai timur.
Nasi Berlauk Kelantan 
Bahan-Bahan Gulai Ayam

- Ayam 1 ekor Potong 16
- 4 sudu besar Rempah Gulai Darat - Beli di Kelantan Jika tiada boleh gunakan serbuk Kari
- 1 inci Lengkuas
- 1/2 kg kelapa parut - Perah untuk dapatkan santan - kalau nak mudah beli santan perah 1/2kg- boleh juga pakai santan kotak tapi kurang kick! skit la
- 10-12 biji Bawang Merah kecik
- 1 labu bawang putih
-  1 inci Halia
- Sedikit gula
- Sedikit garam
- Asam jawa di bancuh dengan air
- 1 keping Manisan Kelantan - kalau tiada boleh pakai gula Melaka
- Satu sudu teh serbuk kunyit
- Satu Cawan minyak masak

Cara- Cara buat
- Bawang merah, bawang putih, Lengkuas & halia kisar hingga lumat
- Bancuh Rempah gulai darat dengan air
- Tumis minyak masak dengan Bawang merah, bawang putih, Lengkuas & halia - tunggu hingga naik bau wangi
- Masukkan Rempah yg dibancuh tadi- tunggu hingga naik bau wangi
- Masukan potongan ayam tadi- gaul hingga rata
- Masukan santan - Api kecil - jangan sampai pecah minyak
- Masukan gula, garam dan manisan kelantan ikut rasa lidah masing2
- Tunggulah hingga Ayam masak.

Cara buat sambal
- Kisar Lada dalam 10-15 biji bersama dengan air
- Campur lada kisar dengan sedikit cuka bersama gula dan garam
- kacau hingga sebati

Selamat Menjamu selera nasi berlauk



3 comments: